Otok Hvar
Otok Hvar nalazi se među najpopularnijim turističkim destinacijama u Hrvatskoj. S izuzetno blagom klimom i najvećim prosjekom sunčanih dana u Europi, poznat je po uzgoju vinove loze, maslina, smokava, badema i posebno lavande. Uzgoj lavande i proizvodnja lavandinog ulja donedavno su bile osnovne djelatnosti otoka, a i danas, u mjesecima cvatnje, lavandin cvijet poput tepiha prekriva otočka polja. Osim poljima lavande otok je prekriven i vinogradima. Južne padine otoka Hvara obiluju suhim i sunčanim danima, zbog čega nije potrebno tretirati lozu protiv nametnika, pa daju najkvalitetnija crna vina među kojima je najpoznatiji plavac. Od davnina se vina čuvaju u hladnim stijenama današnjeg tunela Pitve. U centralnom dijelu otoka nalazi se nekoliko vrlo slikovitih sela, među kojima su Humac, Pitve i Vrisnik, u kojima ćete naći konobe s najboljom ponudom hrane. Osim jela od ribe i morskih plodova, na jelovniku se nađu i tradicionalna otočka jela ispod peke. Čitava hvarska obala poznata je po prekrasnim plažama prekrivenim glatkim bijelim oblucima – popularnim žalima koja se skrivaju u uvalicama posvuda po otoku. Ukoliko tražite mir i osamu, lijepe su plaže podno mjesta Bogomolje i Gdinj na istočnom dijelu otoka, ili u mjestima južne obale od Zavale do Svete Nedjelje.